środa, 27 maja 2009

WPŁYW SOLI KUCHENNEJ NA KIEŁKOWANIE ROŚLIN



Materiały:

- rzeżucha

- wata

- roztwór soli (1%, 2,5%, 5%)

- szalki Petriego

Moje doświadczenie trwało od 16 kwietnia do 4 maja.


16.04sporządziłam roztwory soli i umieściłam rzeżuchę na wacie w 4 szalkach Petriego. W każdej z nich rzeżucha była podlewana czym innym – wodą wodociągową, roztworem 1%, roztworem 2,5% lub roztworem 5%.

22.04 ok. połowa nasion wykiełkowała z rzeżuchy podlewanej wodą wodociągową, natomiast w szalkach z roztworami nasiona nie wykiełkowały.

25.04 ok. ¾ nasion podlewanych wodą wykiełkowało. W pozostałych szalkach bez zmian.

27.04 cała rzeżucha wykiełkowała w szalce podlewanej wodą. W pozostałych szalkach bez zmian.

29.04 rzeżucha podlewana wodą podrosła. W szalkach, w których nasiona były podlewane roztworami soli 5% i 2,5% nastąpiła krystalizacja soli na nasionach i naczyniu. W n

aczyniu z rzeżuchą podlewana roztworem 1% bez zmian.

1.05 roślina podlewana wodą wodociągową jest już wysoka. W naczyniach z roztworem 5% i 2,5% sól jeszcze bardziej wykrystalizowała. W ostatnim naczyniu bez zmian.

4.05 zakończenie doświadczenia

Wnioski: Rzeżucha podlewana roztworami soli nie wykiełkowała. Na nasionach i naczyniu pojawiła się tylko wykrystalizowana sól. Jej ilość zależała od intensywności roztworu – im więcej zawierał soli, tym bardziej sól wykrystalizowała na nasionach i naczyniach. Świadczy to o tym, że sól uniemożliwia wzrost roślin.

Kinga

1 komentarz:

  1. Moim zdaniem zbyt dalece idący wniosek, z tego doświadczenia nie wynika, że sól uniemożliwia wzrost roślin. Wynika z tego jasno, że sol uniemożliwia wzrost rzeżuchy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń